My Top 5 Best Japanese Dramas

By : Tuesday, July 19, 2016 Ada : 3 Comments Labels :
Assalamualaikum..Actually aku tak nak cakap banyak..just nak kongsi my most recommended japanese drama..sbb mmg skrg ni aku tgh alami drama addiction..yes addiction,when i say addiction it really is an addiction..sbb aku dah tengok 20 movies+dramas (7 movies and 13 dramas) dalam masa 3 bulan(semua tgk right after habis asasi)..well kenapa aku addicted sgt? jawapannya mudah..sebab nak lepas gian..sebab kat asasi dulu aku ketap gigi je tgk rumet tgk drama..aku bukan jenis suka layan drama time blaja..so time cuti ni lah aku lepas segala perasaan yang dah lama aku tahan tu ha ambek ko haha..and tambahan pula internet rumah boleh dikatakan laju nak mati(ceh) gak la,tgk drama online 1080hd pun no problem tak buffer..

                                                                                     ***

#1-Saikou no Rikon (The Greatest Divorce)


Gosh..i love this drama so so much..mengisahkan pasangan suami isteri yg memang dah give up their feelings for each other..semuanya sbb perangai deme berdua ni kontra benor..si suami nya ada penyakit mcm OCD,dgn kata lain sangat la perfectionist and annoying nak mampos plak tu haha..it's interesting how director drama ni berani letak watak hero tu sbg seorang yg teramatla annoying..hensem tu dh hensem..tp annoying nk mati smpai bercerai berai nnti..smpai satu tahap aku pun benci gila ngan dia..kalau bini pakai sinki,dia akan lap balik sinki tu sampai kering,,hmm hell yeah..bencinya hidup ngan org gini haha..si bini plak alahai,memang suka buat sepah..tak nak cerita lebih,kena tgk sndiri..and ada lg satu kapel dlm drama ni..dua pasang kapel ni related jgk nnti..

#2-Wakamono Tachi (All About My Siblings)


Before aku start,lelaki yg kedua dari kanan tu merupakan suami yg annoying nak mati dlm drama atas(Saikou no Rikon) ni ahhaha..This drama too,worth a watch..berkisar pasal 5 beradik yg dh x de parents..and dyorg ni kuat gaduh,selalu bergusti kat rumah haha..drama ni revolves around kisah hidup dyorang la,percintaan,perkahwinan,study,dream,future..and i have to admit,the best thing about this drama ialah abang sulung dyorang(yg hujung kanan sekali)..because he is the true definition of brother goals..sebab dia pernah kata "their happiness is my dream"..dia nak tgk adik2 dia bahagia dalam hidup..kadang2 mengalir gak la air mata sbb tgk abg dia ni,sanggup berenti skolah nak sara adik2..adik2 plak mcm2 ragam,ada yg masuk jail,ada affair dgn laki org la..haih pening..

#3-Take The Day Off Work Today


Actually kan,aku memang suka tgk drama yg kalo pompuan lagi tua dari laki..haha x tau nape..and cerita ni mengisahkan tentang perempuan ni yg mmg jnis kuat bekerja smpai x pernah amik off(sbb tu tajuk gitu) dia secretly dating an intern dari satu university ni and he's a lot younger than her..heroin ni mmg jenis skema la..tak pernah dating and still virgin(aku tak maksudkan virgin=skema haha)..senang cite dia budak baikla..amazing gak la dyorang boleh sorok relationship ni kat pejabat..x bnyk boleh cakap pasal cerita ni,tapi mmg bestla!!!

#4-Rich Man Poor Woman


Bagi aku drama ni bagi satu ilmu baru untuk aku..iaitu ilmu pasal business macam programming ni sebenarnya lumayan kalau kena cara..drama ni mengisahkan tentang hero ni yg mana dulu tak kaya mana,and skrg dia kaya nak mati,sebab dia ni macam genius dalam programming and dia start buat company kecil ngan member dia..company dia(next innovation) banyak buat aplikasi game..and diorang ada gak buat interface untuk laman web tertentu untuk government..memang kaya la sebab x yah keluar modal beli barang..just main computer je..rich man dh ada,mana poor woman nya? haha..heroin nya seorang pelajar universiti yg tgh cari tmpt utk internship..rezeki dia dpt masuk company ni maka bermula romance antara dia dan big boss yg actually lambat jugak la nak develop sbb big boss macam nak tak nak je kat dia..

#5-Asuko March


Suka gila drama ni!!!! Sebabnya bila tgk drama ni rasa macam boleh relate dengan diri sndiri..sbb dulu dekat asasi dalam kelas aku 4 ketul je perempuan,laki 14 ketul..drama ni mengisahkan tentang heroin ni yg tak dapat masuk sekolah menengah biasa..so atuk dia carikan solution..atuk dia masukkan dia ke sekolah teknik yang di mana ada 2 ketul je pelajar perempuan dlm satu sekolah tu haha..and dia benci gila la masuk sekolah ni sbb dia x rasa dpt fit in dgn sekolah ni lagi2 pula dia kena main dengan mesin la..and dalam kelas,dia sorang je perempuan..and dekat situ la budak laki nak tukar baju lah itu lah ini lah bergaduh la haha..tapi at last dia sayang jugak sekolah ni and ada romance jugak la antara dia and classmates dia aummm hehehehe..

                                                                                   ***

Aku honestly lagi prefer japanese drama over korean but i love watching korean too! Sebabnya org jepun ni entahla,gaya pemikiran dia buat cerita tu aku memang suka..and diorang rarely buat cerita pasal and fokuskan kepada anak org kaya suka anak orang miskin and keluarga menentang..no they don't do that..well senang cerita diorang buat storyline tu uniquely..well tak semua best,ada je yang macam sampah lol..

Sayonara

3 comments:

Sorry kalau lambat reply..
if ada urgent questions,do email me at (nurnajihahbtanuar@gmail.com)..