Temuduga USM (Kejuruteraan) 2016

By : Tuesday, May 17, 2016 Ada : 2 Comments Labels :
Assalamualaikum.Alhamdulillah pukul 3 tadi selesai temuduga USM bagi kos engineering elektrik dan elektronik di Hotel Putra KL.Aku sepatutnya ditemuduga untuk dua kos tetapi aku pegi hanya untuk satu kos kerana staff iv cakap pergi iv untuk kos yang kamu more prefer so yes i chose to be interviewed for electrical engineering.Mungkin sebab aku rasa elektrikal lebih luas prospek kerja kot.Tapi elektronik pun luas jugak actually.

Temuduga tu pukul 2.15 petang.Pelajar-pelajar yang datang memang pelbagai bangsa la.Chinese student sangat ramai.Mostly tadi ramai matriks student,pasum dalam 7 orang sahaja untuk sesi tu.Daftar di lobi hotel,just ambil nombor sahaja.Kemudian naik ke tingkat 4 untuk sesi temuduga.Kena amik turn la.Di bilik tu kita ditempatkan mengikut kos la.Majoriti lelaki,sebab engineering kan..So turn aku yg ke 22..tak lama sangat tunggu..

Ok ni nak cerita time iv.Ada dua panel,dua-dua lelaki yang agak berumur,i bet they are professors.First of all aku sedih sebab diorang tak usha pun fail yg aku bawak lol,so bermakna mereka tak tengok pun lah resume aku huhuhu..And diorang nampak sempoi,tak serious langsung dan interview was in full Malay..Alhamdulillah..Antara soalan yang diajukan:

1.Ceritakan pasal latarbelakang pendidikan dan keluarga.
2.Kenapa pilih kos itu.
3.USM or UM ?
4.Ceritakan aktiviti kamu di sekolah dan asasi.

Untuk soalan yang ketiga,aku cakap if diberi 2 offer dari both USM and UM,aku mungkin pilih UM sebab dekat dengan rumah.Lepastu dia macam "ohh memang nak yang dekat la ni"..huhuhu and aku cakap la bukan la aku tak nak langsung USM (kalau tak nak buat apa aku laburkan 40 ringgit hanya utk nombor pin sahaja) ..Dalam hal ini,aku akui aku bercakap jujur..So i think it's ok..Tapi aku memang nak UM pun senanya..

So yeah,that's all! Diorang tak banyak tanya (mungkin jugak sebab diorang tak berminat dengan aku)..Well whatever it is,i'm actually really happy today..why? Sebab i can say,out of all interviews yang aku pernah attend sepanjang hidup aku,today is the best interview,sebab aku tak nervous sangat and i don't act like a fool and kepala aku tak shaking macam dulu lol..Tapi tula,ada dengar cerita calon kos lain dapat soalan yang pelik-pelik..So depends jugak pada interviewer..

update: yg kelakarnya,aku dapat tawaran usm utk elektronik which is aku x pegi pon iv dia wadehek XD

Sayonara