Alhamdulillah:A Dream Come True

By : Saturday, November 26, 2016 Ada : 6 Comments Labels :
Assalamualaikum..Hai i'm back..hehe..Life is pretty ok..Sometimes rasa demotivated,sedih,jiwa kosong..yela study bukan senang kan..test hancur..rasa ntah..kena improve lagi la..21 November merupakan hari bersejarah aku di UTM..sebab dua perkara yang ada impak yang berbeza terjadi pada aku..Nak dengar yang baik dulu ke yang buruk dulu? Kita dengar yang buruk dulu la,biar kita akhiri dengan yang indah-indah je cehh haha..

Pada 21 Nov tu bersamaan dengan hari Isnin dimana aku ada dua kelas sahaja,3 jam c programming dan 2 jam circuit theory..hari tu circuit theory ada quiz..c prog just study je..dan pada hari tu juga aku kena pegi pejabat HEMA(hal ehwal mahasiswa utm) sebab ada urusan dengan biasiswa endowmen..macam penat juga la pagi tu,dah la puasa tapi x sahur..pastu sampai on time kelas c prog,pukul 10..masa tgh kelas tu ntah nape rasa mata berpinar-pinar masa pandang komputer..pastu aku minta izin lecturer untuk balik bilik..pastu dia kata "aik x nk blaja ke" ..dalam hati 'bukan saya tak nak blaja tapi saya kalau dah pitam mmg x leh nk wat apa dh'..

So aku gi bli makanan jap isi perut pastu rehat kat surau..nk tidur tapi tak lena..x lama lepas tu muntah2..haa ni mmg sah pitam aku sedang makin teruk..so aku decide nak balik bilik..aku jalan la dengan keadaan pitam tu,kepala dan area mata rasa berat,badan berpeluh merintik dingin..aku rasa mcm nk mati je time tu..cuaca panas teriknya..dalam 5 minit juga la jalan ke bilik..aku menangis sorang2 atas jalan tu..nak mintak org tumpangkan tak tergamak..sampai je kat bilik aku muntah mmg tak hingat dunia la..masa tengah baring tu,dalam pukul 12:16 pm macam tu aku ada dpt satu email..dan disini la aku nak cerita berita gembira ni..

Aku dapat email dari Yayasan Tenaga Nasional yang menyatakan yang aku telah ditawarkan biasiswa IPTA YTN...dan aku cek di laman web ytn,ye memang betul aku dapat biasiswa ni..syukur Alhamdulillah..Tiada kata yang dapat gambarkan rasa syukur ni..2 tahun lepas aku kecewa sebab dah mohon biasiswa ytn untuk lepasan spm bagi kemasukan ke uniten,tapi langsung tidak diberi peluang untuk diinterview even result aku straight A's..rasa macam tamparan hebat juga la time tu..dan Alhamdulillah,aku tak putus asa,aku move on,and buat betul2 asasi bagi melayakkan semula untuk aku apply biasiswa ni dan Alhamdulillah akhirnya Allah makbulkan doa aku..


Masa tu dengan pitamnya ya Allah memang seksa..dengan tak laratnya terus call mak cakap dapat scholar ni,mak memang happy..pastu inform gak abang ngan ayah kat wasap..Jadi,point penting aku nak bagitahu dalam post kali ni adalah,percaya dengan rezeki Allah dan kejarlah impian anda..mungkin benda tu nampak mustahil tapi percayalah,benda tu hanya 'nampak' mustahil,tapi ianya 'tidak' mustahil..jika kena caranya,insyaAllah benda tu tak mustahil untuk digapai ..Sekian sahaja dari aku..Terima Kasih Ya Allah :'(

ps:nanti nak batalkan kontrak biasiswa endowmen

Sayonara

Temuduga Biasiswa Yayasan Tenaga Nasional (YTN) IPTA 2016

By : Thursday, October 20, 2016 Ada : 4 Comments Labels :

Assalamualaikum.Lama tak menaip di sini,sibuk dengan degree life..assignment,projek dan sebagainya lah hehe..padahal baru sem 1 tahun 1 huhu..Kalau refer pada post aku yang sebelum ni,maka tahu lah bahawa saya sekarang tengah pursue Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik di UTM,Skudai.Dan ada la apply biasiswa Yayasan Tenaga Nasional pada 5 September haritu..16 hari je buka untuk permohonan..so cepat2 apply sebab ytn ni kira biasiswa idaman aku juga la,sebabnya terinspirasi dengan abang sulung yang juga merupakan pelajar tajaan ytn masa belajar kat UTM dulu..

Kalau dapat biasiswa ni,dia kira macam dah selangkah dapat kerja la..sebab dapat bond kerja 7 tahun dengan TNB..ciri ni yang paling aku suka la sebab yela tak yah susah cari kerja lepas grad..tnb ni lain skit dari petronas sebabnya scholar petronas kena lalui temuduga untuk kerja ngan petronas means kadang-kadang yang dapat kerja tu adalah orang luar..tapi kalau tnb ni tak,dia utamakan scholar dia..Dan biasiswa ytn ni jangan cerita la masyuk dia tu macamana..banyak juga la dapat kan..Dan every year dalam satu Malaysia.hanya 20 orang yang terpilih untuk dapat biasiswa ipta ytn..*sangat sengit*

Jadi pada tarikh 26 September haritu cek dekat laman web ytn sbb nak cek dapat tak interview..dan alhamdulillah dapat..interview nya pada 9 Oktober 2016,pukul 9 pagi di Pejabat Hema,UTM..Istimewa nya pelajar2 UTM ni sebab setiap tahun ytn akan datang buat interview kat sini,so kita tak yah susah2 nak gi tempat lain..dan yang bagusnya,dekat Malaysia,ytn ambil pelajar UTM paling ramai,yela nama pun UTM kan,mmg leading dalam bidang kejuruteraan(update:tahun ni 12 orang daripada 18 calon yang berjaya dapat biasiswa ni adalah dari UTM)..So tanpa menulis panjang2,nak cerita la pasal pengalaman interview haritu..

SEBELUM INTERVIEW
  1. Buat banyak research tentang TNB ! Kalau boleh hafal mana yang patut.Aku memang menghafal banyak juga la malam tu sampai tak study langsung.
  2. Banyakkan baca pasal business TNB:core dan non-core.Nak keje ngan TNB kena la tahu pasal semua ni.
  3. Perbanyakkan doa,solat hajat..Minta pada Allah semoga dipermudahkan urusan kita..Semoga lancar bercakap.
SEMASA DI TEMPAT INTERVIEW
  1. Datang awal! Because good first impression is a good starter.Nape aku suruh datang awal sebabnya time aku haritu staf ytn macam perli(dalam nada gurau) dekat orang yang datang lambat.Tapi tak salahkan juga diorang ni sebabnya ada yang tak tahu pendaftaran kul 8 pagi.Anddd masa tengah tunggu kat luar tu sambil staf ytn cek dokumen,panel a.k.a orang besar juga dalam tnb tengah duk jalan2 kat tempat kitorang..bila nampak pakai smart macamtu ngan blazer tu tau la yang tu orang besar..dia usha je kitorang haha..senyum la dekat dia,tunjuk tanda hormat.
  2. Jadi peramah dan mudah senyum! Maksud mudah senyum sini bukan la 24 jam senyum macam kerang busuk,tapi maniskan la muka tu..sebab mana tau staf2 dia pun buat penilaian senyap2..dan sebelum diinterview,ada taklimat dari staf ytn dan masa ni la boleh tanya banyak benda dekat diorang dan sesi ni rilek2 je gelak2 ngan diorang..so jadi peramah..kadang2 staf ytn ni suka gak psiko orang haha,dia kata "haaa macamana nak dapat scholar ni kalau pasal ni pun x tahu" XD
  3. Rileks kan diri..Aku faham bila nak interview ni macam2 rasa ada..tapi Alhamdulillah aku tak de la nervous mana sebabnya ramai member aku jugak time tu,so memang dah ngam la..Tapi tu la,aku ni sebenarnya orang yang selalu gak neves,kena pandai kawal diri sendiri la,kalau nervous sangat,banyak2 kan selawat mintak dipermudahkan segalanya..tapi aku akui la,mmg berdebar jugak masa bercakap depan orang2 besar ni,jantung asyik berdegup je haish..
SEMASA INTERVIEW
  1. Bagi salam,maniskan muka masa masuk..
  2. Tahun ni satu round je iv,means tak de kena buat debat atau esei ke apa,just interview by grouping,3 orang sekali masuk,ada juga 4 orang..
  3. Panel 5 orang.Ada antara mereka engineer tnb,dan berpangkat besar..dan semuaa ada laptop di hadapan mereka (untuk key in markah masa iv!)..Antara 5 panel tu,ada sorang yang sambil dengar korang bercakap,sambil tu dia semak2 la borang maklumat diri kami..dan ada yang memandang tepat ke muka masa bercakap.Tunjuk je muka konfiden haha.
  4. Sedikit nasihat..Kalau boleh,cakap fully English..walaupun panel tanya dalam Melayu,cuba jawab dalam English..bila kita boleh cakap fully in English,dia macam added value juga la pada diri kita..aku ada tanya beberapa kawan yg dpt scholar ni,mereka kata mereka ckp dalam english..takpe broken pun..as long as you try to speak..aku tak nafikan la,ada je masa iv tu aku mcm stuck jap sebab tak jumpa2 the right word yg aku boleh guna..tp go on je..
  5. Antara soalan yang diajukan:
  • Perkenalkan diri anda,adik beradik bape orang,dulu sekolah buat apa,dan kenapa kamu nak biasiswa ni
  • Apa cabaran yang dihadapi oleh TNB pada masa kini?
  • Selain engineer,awak nak jadi apa lagi? 

 SELEPAS INTERVIEW

Rasa lega gila siot..Aku ucap banyak2 terima kasih kepada panel dan staf ytn..Dan alhamdulillah,aku rasa iv ni ok je ..tak barai teruk sangat la macam dulu2 punya..mintak2 la ada terselit satu rezeki aku dengan biasiswa ni..hanya mampu berdoa pada Allah je :') ..kalau ada rezeki,maka ada la,kalau takde tu,maknanya x de la kan :')

update:Alhamdulillah dapat biasiswa ni..baca kat sini
  

Temuduga MyBrainSc 2016

By : Friday, July 29, 2016 Ada : 9 Comments Labels :
Assalamualaikum..smalam baru je pergi temuduga mybrainsc..apply biasiswa ni masa asasi for pure math,dalam bulan februari gitu..biasiswa ni tiap tahun buka sekali je (januari-mac),so if you really want this scholarship,you gotta be alert with the date..on 20 April ritu mybrain email candidate yg berjaya ke next stage which is ujian khas penajaan..ujian ni just jawab online,macam soalan inventori..senang sangat..and alert gak dgn email,email is really important for scholarship application..and semakan tawaran temuduga cek pada 1 Julai dekat online..and alhamdulillah dapat..Unfortunately,this year mybrain tak hantar student ke oversea,so local uni je lah..i'm fine with this sbb aq mmg nk local..

Dewan Kuliah 3F 201,Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan,UKM
Can you spot me? hehe..thanks abah for this picture..yeah not too many candidates..and ramai gak chinese+indian..duduk dalam dewan ni pon sbb utk taklimat dan menunggu giliran utk diinterview..and omg..UKM is insanely close to my house!!! ..it's like 20 minutes away from my house..damnnn,kalau blaja situ mmg hari2 aku drive balik rumah..tp mmg dh x de harapan ngn ukm sbb x dpt iv sobs sobs..sampai sini dalam kul 7.30 pagi..daftar kul 8.15 gitu..pastu masuk dewan ni..and diinterview pukul 11.15 pagi..lambat bebenor..sampai nervous pun hilang..syukur la kan..pastu ada jumpa gak dak2 pasum..pastu sembang la ngn deme..

INTERVIEW


Luar bilik iv..
Masuk 3 orang sekali gus..and nasib baik dapat segrup dgn akak 1st year degree upm(and ex pasum)..sbb dh x kekok ngn dia sbb dh sembang rancak tadi..sorang lagi laki chinese..dia nmpk neves gak tp okla..ada 2 panel..sorang laki sorang perempuan..and dua dua prof UM and dyrg tahu semua lect pasum..huhu..here are a few questions that have been asked by them:

1.What is your 1st choice course in upu,um,usm? (damn it)


  • You know what i'm so done at the moment they asked me this..because pure math is not my 1st choice..huhuhu..tapi pure math is 2nd choice..so nampak la dyrg macam dh x berminat dengan aku..diorg mcm dh get ready nk psiko aku..kalau korg jd cam aku ni,get ready jelah ye..ada gak calon lain yg 1st choice nya medik,arkitek and more..


2.If you were destined to not getting this scholarship,and you get two offer from either um,upu or usm for engineering and pure math,will you still pursue your studies in pure math (bye world....)


  • I'm so doomed during this moment..they really know how to psycho my mind and make me more nervous..the interviewer looked at me straight into my eyes and it took me around 5 seconds to answer this question because i was kinda nervous and i admit it that my answer was definitely a lie(i told them yes,i still gonna pursue math)..and soalan ni hanya ditanyakan pada aku sorang je T.T


3.Tell us why do we need to grant this scholarship to you,don't give us cliche answer like 'i want to help my parents' (they were so specific lol)


  • Aku tak rasa jawapan yg aku bagi cukup memberangsangkan..


4.Do you have any question?


  • I asked them,"what do you expect for students who will get this scholarship?"..saje je ni tnya,bukan nak tahu sgt pun,saje acah tunjuk bijak hehehe *perasan*...


Semua guna english,depends on panel la kan..overall,aku rasa aku tak dapat biasiswa ni..ramai lagi yang deserve rasanya,especially yg betul2 yakin nak pursue bidang ni..papepun doa jela yang terbaik..kalau ada rezeki,ada la kan,kalau x de,maknanya bukan rezeki kita la... :')

update: tak dapat pun scholar ni..pengumuman keputusan scholar ni (sama ada dapat atau tidak) diumumkan pada 19 September 2016 which is dah masuk uni pun..

Sayonara





My Top 5 Best Japanese Dramas

By : Tuesday, July 19, 2016 Ada : 3 Comments Labels :
Assalamualaikum..Actually aku tak nak cakap banyak..just nak kongsi my most recommended japanese drama..sbb mmg skrg ni aku tgh alami drama addiction..yes addiction,when i say addiction it really is an addiction..sbb aku dah tengok 20 movies+dramas (7 movies and 13 dramas) dalam masa 3 bulan(semua tgk right after habis asasi)..well kenapa aku addicted sgt? jawapannya mudah..sebab nak lepas gian..sebab kat asasi dulu aku ketap gigi je tgk rumet tgk drama..aku bukan jenis suka layan drama time blaja..so time cuti ni lah aku lepas segala perasaan yang dah lama aku tahan tu ha ambek ko haha..and tambahan pula internet rumah boleh dikatakan laju nak mati(ceh) gak la,tgk drama online 1080hd pun no problem tak buffer..

                                                                                     ***

#1-Saikou no Rikon (The Greatest Divorce)


Gosh..i love this drama so so much..mengisahkan pasangan suami isteri yg memang dah give up their feelings for each other..semuanya sbb perangai deme berdua ni kontra benor..si suami nya ada penyakit mcm OCD,dgn kata lain sangat la perfectionist and annoying nak mampos plak tu haha..it's interesting how director drama ni berani letak watak hero tu sbg seorang yg teramatla annoying..hensem tu dh hensem..tp annoying nk mati smpai bercerai berai nnti..smpai satu tahap aku pun benci gila ngan dia..kalau bini pakai sinki,dia akan lap balik sinki tu sampai kering,,hmm hell yeah..bencinya hidup ngan org gini haha..si bini plak alahai,memang suka buat sepah..tak nak cerita lebih,kena tgk sndiri..and ada lg satu kapel dlm drama ni..dua pasang kapel ni related jgk nnti..

#2-Wakamono Tachi (All About My Siblings)


Before aku start,lelaki yg kedua dari kanan tu merupakan suami yg annoying nak mati dlm drama atas(Saikou no Rikon) ni ahhaha..This drama too,worth a watch..berkisar pasal 5 beradik yg dh x de parents..and dyorg ni kuat gaduh,selalu bergusti kat rumah haha..drama ni revolves around kisah hidup dyorang la,percintaan,perkahwinan,study,dream,future..and i have to admit,the best thing about this drama ialah abang sulung dyorang(yg hujung kanan sekali)..because he is the true definition of brother goals..sebab dia pernah kata "their happiness is my dream"..dia nak tgk adik2 dia bahagia dalam hidup..kadang2 mengalir gak la air mata sbb tgk abg dia ni,sanggup berenti skolah nak sara adik2..adik2 plak mcm2 ragam,ada yg masuk jail,ada affair dgn laki org la..haih pening..

#3-Take The Day Off Work Today


Actually kan,aku memang suka tgk drama yg kalo pompuan lagi tua dari laki..haha x tau nape..and cerita ni mengisahkan tentang perempuan ni yg mmg jnis kuat bekerja smpai x pernah amik off(sbb tu tajuk gitu) dia secretly dating an intern dari satu university ni and he's a lot younger than her..heroin ni mmg jenis skema la..tak pernah dating and still virgin(aku tak maksudkan virgin=skema haha)..senang cite dia budak baikla..amazing gak la dyorang boleh sorok relationship ni kat pejabat..x bnyk boleh cakap pasal cerita ni,tapi mmg bestla!!!

#4-Rich Man Poor Woman


Bagi aku drama ni bagi satu ilmu baru untuk aku..iaitu ilmu pasal business macam programming ni sebenarnya lumayan kalau kena cara..drama ni mengisahkan tentang hero ni yg mana dulu tak kaya mana,and skrg dia kaya nak mati,sebab dia ni macam genius dalam programming and dia start buat company kecil ngan member dia..company dia(next innovation) banyak buat aplikasi game..and diorang ada gak buat interface untuk laman web tertentu untuk government..memang kaya la sebab x yah keluar modal beli barang..just main computer je..rich man dh ada,mana poor woman nya? haha..heroin nya seorang pelajar universiti yg tgh cari tmpt utk internship..rezeki dia dpt masuk company ni maka bermula romance antara dia dan big boss yg actually lambat jugak la nak develop sbb big boss macam nak tak nak je kat dia..

#5-Asuko March


Suka gila drama ni!!!! Sebabnya bila tgk drama ni rasa macam boleh relate dengan diri sndiri..sbb dulu dekat asasi dalam kelas aku 4 ketul je perempuan,laki 14 ketul..drama ni mengisahkan tentang heroin ni yg tak dapat masuk sekolah menengah biasa..so atuk dia carikan solution..atuk dia masukkan dia ke sekolah teknik yang di mana ada 2 ketul je pelajar perempuan dlm satu sekolah tu haha..and dia benci gila la masuk sekolah ni sbb dia x rasa dpt fit in dgn sekolah ni lagi2 pula dia kena main dengan mesin la..and dalam kelas,dia sorang je perempuan..and dekat situ la budak laki nak tukar baju lah itu lah ini lah bergaduh la haha..tapi at last dia sayang jugak sekolah ni and ada romance jugak la antara dia and classmates dia aummm hehehehe..

                                                                                   ***

Aku honestly lagi prefer japanese drama over korean but i love watching korean too! Sebabnya org jepun ni entahla,gaya pemikiran dia buat cerita tu aku memang suka..and diorang rarely buat cerita pasal and fokuskan kepada anak org kaya suka anak orang miskin and keluarga menentang..no they don't do that..well senang cerita diorang buat storyline tu uniquely..well tak semua best,ada je yang macam sampah lol..

Sayonara

Resepi Cornflake Coklat Mudah

By : Monday, June 27, 2016 Ada : 1 Comments Labels :
Assalamualaikum..Pejam celik pejam celik tak lama dah nak raya..Hmm entahla tak feeling sangat nak beraya (baru je 19 tahun padahal,bunyi macam dah lapanploh tahun)..yela tak feeling la sebab aku rasa aku tak dapat banyak sangat duit raya tahun ni..eh? haha..tu side reason je..ada reason lain..malas nak cakap..Tahun ni aku dan mak dan my baby sister berkerah tenaga buat kuih raya..tahun ni tak beli kuih raya,mahal nak mampos  sangat..ye paham kuih raya ni penat nak membuatnya jadi tak leh nak persoal la..

Tahun ni kami bertiga buat kuih tat nenas(bunga dan gulung),semperit(perit baqhang),kuih kelapa dan cornflake coklat..Aku saja je buat post ni,saje nak mengabadikan benda yg aku suka walhal aku tahu dah belambak resepi cornflake coklat tp aku nak gak post aku punya haha XD ..Ok tak mau banyak cakap lets start..

Bahan:


1.cornflake 250 gm (any brand)
2.almond (goreng tanpa minyak smpi rangup) *optional*
3.chocolate rice *optional*
4.coklat masakan (any brand,aku guna beryl's)
5.marjerin/butter
6.papercup

Cara-cara:


1.Cairkan coklat + sedikit marjerin guna double boiler..marjerin tu untuk cairkan coklat tu sikit.make sure mixture ni betul2 sebati and tak de ketulan..
2.Then masukkan cornflake + badam dalam mixture tu..
3.Masukkan dalam papercup..


4.Kemudian boleh la letak dalam peti sejuk jap dalam 5 minit biar dia keras sikit..x perlu bakar..
5.Siap !!! Tadaaaa


Dapat la dalam banyak ni..banyak gak la..ni actually second batch..semalam dah buat..seronok sangat buat biskut ni..x yah bakar..cepat dan mudah..sedap pula tu..yang balang putih tu nak bwk balik ke kampung...

Sayonara

Movie Review:Orange

By : Thursday, June 16, 2016 Ada : 4 Comments Labels :

Assalamualaikum..omggggg aku tunggu movie ni nak release online for like ages (ceh tipu)..Yamazaki Kento kot hero gila ke aku tak nak tengok..ada lagi 4 cerita yang Yamazaki lead aku tengah tunggu untuk release huwaaa...ada satu tu pasal cinta 3 segi hmm i loike haha..Btw aku tengok orange ni dekat kissasian,tekan sini kalo nak tengok ..The thing yang aku suka sangat2 pasal Yamazaki Kento ni of course la sbb dia hensem nak mati (ciss haha) and dia punya versatility ..

Sebenarnya ni bukan la movie review yang bersungguh sangat..saje je buat sebab tak de keje kan..lagi pun aku bukan jenis rajin nak buat review untuk semua benda yang aku tengok,only for selected ones la..btw,aku dengar ost movie ni dekat youtube pun mak aii bapak sedih wei.. T.T ..go look for it in youtube..

Actually cerita ni pasal sorang girl ni,dia dpt surat dari dirinya yang dah lalui 10 tahun masa kehadapan..aku pun x tau cane nak describe,tapi gitu la,dapat surat dari masa hadapan..and dalam surat tu menceritakan setiap benda yang akan terjadi dalam hidup dia..sape yang akan datang..bila orang tu mati..watching this movie makes you feel the worst..sebab kau tahu bila hero tu mati bila and ko rasa macam nak bagitahu je dia but you just...can't


Dalam cerita ni,heroin (girl tu) ni ada confusion sikit la sama ada nak obey kronologi surat tu atau tidak,sebab dia dah tahu apa outcome setiap kejadian..dan dalam surat tu pun gitau bila dia akan gaduh dengan hero tu..and even dia dah cuba nak calm down and elak dari gaduh,but still,it happened..and she learned that walau macam mana pun kita elak sesuatu benda tu,atau kita guna cari lain untuk capai satu jalan,but still it will happen anyway,ini dipanggil parallel world..

And knowing about parallel world actually makes me sad..so maknanya hero tu memang tak leyh elak la dari mati pada akhirnya..But satu benda aku rasa curious,kenapa diorang tak bagitahu hero tu how and when dia akan mati?!? Sebab the way hero tu mati,,i don't think kita sebagai manusia trully nak mati melalui cara tu..So kalau diorang bagitau,mungkin benda ni boleh dielak..tapi bila pikir balik,macam menentang takdir hidup dia plak huhu..

So i think i will give movie 3/5..kenapa bukan 5? Sebab satu,hero mati (i hate this huhu)..Sebab kedua,hero and heroin tak end up together and heroin tu kawin ngan bestfriend dia and siap beranak lagi T.T ...But still,this movie is one hella good movie..sebab memang unik la jalan cerita dia..and lepas habis tengok movie ni,aku download dekat kissasian..sebab this movie is just too good..aku takkan habiskan masa aku download benda yang tak best..and lagi satu sebab,sebab Yamazaki-kun hero hehehehe..

Sayonara

Temuduga USM (Kejuruteraan) 2016

By : Tuesday, May 17, 2016 Ada : 2 Comments Labels :
Assalamualaikum.Alhamdulillah pukul 3 tadi selesai temuduga USM bagi kos engineering elektrik dan elektronik di Hotel Putra KL.Aku sepatutnya ditemuduga untuk dua kos tetapi aku pegi hanya untuk satu kos kerana staff iv cakap pergi iv untuk kos yang kamu more prefer so yes i chose to be interviewed for electrical engineering.Mungkin sebab aku rasa elektrikal lebih luas prospek kerja kot.Tapi elektronik pun luas jugak actually.

Temuduga tu pukul 2.15 petang.Pelajar-pelajar yang datang memang pelbagai bangsa la.Chinese student sangat ramai.Mostly tadi ramai matriks student,pasum dalam 7 orang sahaja untuk sesi tu.Daftar di lobi hotel,just ambil nombor sahaja.Kemudian naik ke tingkat 4 untuk sesi temuduga.Kena amik turn la.Di bilik tu kita ditempatkan mengikut kos la.Majoriti lelaki,sebab engineering kan..So turn aku yg ke 22..tak lama sangat tunggu..

Ok ni nak cerita time iv.Ada dua panel,dua-dua lelaki yang agak berumur,i bet they are professors.First of all aku sedih sebab diorang tak usha pun fail yg aku bawak lol,so bermakna mereka tak tengok pun lah resume aku huhuhu..And diorang nampak sempoi,tak serious langsung dan interview was in full Malay..Alhamdulillah..Antara soalan yang diajukan:

1.Ceritakan pasal latarbelakang pendidikan dan keluarga.
2.Kenapa pilih kos itu.
3.USM or UM ?
4.Ceritakan aktiviti kamu di sekolah dan asasi.

Untuk soalan yang ketiga,aku cakap if diberi 2 offer dari both USM and UM,aku mungkin pilih UM sebab dekat dengan rumah.Lepastu dia macam "ohh memang nak yang dekat la ni"..huhuhu and aku cakap la bukan la aku tak nak langsung USM (kalau tak nak buat apa aku laburkan 40 ringgit hanya utk nombor pin sahaja) ..Dalam hal ini,aku akui aku bercakap jujur..So i think it's ok..Tapi aku memang nak UM pun senanya..

So yeah,that's all! Diorang tak banyak tanya (mungkin jugak sebab diorang tak berminat dengan aku)..Well whatever it is,i'm actually really happy today..why? Sebab i can say,out of all interviews yang aku pernah attend sepanjang hidup aku,today is the best interview,sebab aku tak nervous sangat and i don't act like a fool and kepala aku tak shaking macam dulu lol..Tapi tula,ada dengar cerita calon kos lain dapat soalan yang pelik-pelik..So depends jugak pada interviewer..

update: yg kelakarnya,aku dapat tawaran usm utk elektronik which is aku x pegi pon iv dia wadehek XD

Sayonara

Bestke masuk PASUM? (Edisi 2016)

By : Friday, April 15, 2016 Ada : 35 Comments Labels :

Assalamualaikum..Post aku kali ni sebenarnya bertujuan untuk beri pencerahan kepada bakal pelajar pasum atau mana-mana pelajar yang berminat nak masuk pasum..Pertama sekali maaf sebab bahasakan diri 'aku',sebab tak lah rasa awkward sgt bila menaip ni lol..Btw,nmpk sgt gmbr atas tu aku cilok dr insta..ye ye aku cilok dr insta kawan aku hahahaha..k lah sebelum aku ni start merapu,baiklah aku start dengan tujuan sebenar aku buat post ni..Post ni untuk sesi 2015/2016,so ada juga la pembaharuan untuk pelajar pasum..k let's start..

PASUM TU APA?

PASUM stands for Pusat Asasi Sains Universiti Malaya..Dekat sini bertempatnya tempat belajar peringkat asasi..kalau kat UM ni,pelajar pasum kira paling junior la..tak susah pun nak distinguish pelajar pasum dengan pelajar degree,cukup dengan observe dari segi pemakaian..kalau pakai baju kurung dengan baju kemeja bertali leher tu memang budak pasum la..lol memandai je tak de la semua pelajar pasum..

HOW TO APPLY?

Kena apply melalui upu la except for kos degree yang perlu apply di website UM sendiri..Sape-sape yang nak masuk pasum kena dari tahun spm semasa je..means kalau kemasukan pasum untuk tahun 2016,perlu dari pelajar spm 2015 sahajalah..tapi ada juga special case di mana ada sorang dua pelajar pasum yang tua setahun atau dua tahun dari kami..ni biasanya pelajar yang terpaksa skip pasum dulu sebab sakit atau lain-lain sebab yang dibenarkan lah..And no worries tiada temuduga untuk masuk pasum..

TEMPAT PEMBELAJARAN ?

FIZIKAL
Sem 1: kuliah di dku,tutorial di bilik tutorial
Sem 2: kuliah di auditorium,tutorial di KBT

HAYAT
Sem 1: kuliah di auditorium,tutorial di KBT
Sem 2: kuliah di dku,tutorial di bilik tutorial

Note:
1.Auditorium wifi laju,dku tiada wifi
2.Audi pun sejuk tapi bg aku dku sejuk nak mati
3.Audi lagi jauh dari dku sebab kena naik tangga tinggi dan bukit yg memenatkan baqhang
4.Memang merecik hawau nk boleh smpai ke audi ni uolls

Auditorium PASUM
Bilik Tutorial (bangunan PASUM lama)
KBT (bangunan PASUM baru)

DEWAN KULIAH UTAMA (DKU)


SISTEM PEMBELAJARAN ?


So kat pasum ni setiap aliran kiranya belajar 4 subjek la..bunyi macam sikit *insert emoji mulut senget ke atas sebelah* tapi tgk la pulak sub-sub subjek dia pulak..kalau budak fizikal memang penat la matematik ada 3 sub untuk setiap sem..TAPI ada kelebihan dia pulak sebab average gred kami untuk math lagi mudah nak A dari hayat sbb math kami ada 3 backup ..hehe..means kalo contohnya sem 2 algebra&calculus hancur,you can still hoping for probability&stat,kalau hancur gak takpe donut wory,engineering math masih ada ..kalau engine math hancur?...........pandai2 la pikir cmana nak skor..huhu...tapi ada satu la disadvantage pelajar fizikal..bukan azab mana pun,tapi untuk sc comp,dia just berdiri on its own..dia tk macam kimia yang ada kimia 1 dan 2..so kalau hancur sc comp,dia x de backup so paham2 la ye..so kena berdoa la semoga carry mark tinggi..

Carry mark ni dapat dari test,lab dan exam..20% dari midsem,20% dari test..60% dari final..ada 4 test dalam satu sem..14 tutorial..kat sini setiap minggu diberi tutorial utk setiap subjek..sehelai je..so kena la siapkan kalau nak perkukuhkan ilmu..ecece bercakap serupa aku siap je tutorial hehe..tutor biasanya tak cek pun kita siap tak tuto.tapi kalau tak bernasib baik,dapat tuto yg suruh buat kat depan..haha time ni kalau x buat pndai2 la cover.Dan alhamdulillah sem 1 aku dapat 3.89..and i didn't expect that..so syukur la..skrg tgh tnggu result sem 2.

Note:
-dekat pasum biasanya tiada kelas malam,sebab jarak antara pasum dengan kolej agak jauh (5-8 minit),jadi tak sesuai terutamanya untuk pelajar perempuan.

TENAGA PENGAJAR

Mostly berpangkat 'Dr'..ada dalam beberapa pensyarah berpangkat Profesor Madya..tapi apa2 pangkat pun,mereka semua tetap the best..hehe..kebanyakan pensyarah kat sini dulu semua pelajar pasum jugak..hehe..tenaga pengajar mmg baik la,macam cikgu kat sekolah jugak..kadang-kadang dia punya tahap baik tu sampai untuk paper final,dia bagitahu nombor 1 tajuk apa nombor 2 tajuk apa masuk..haha..

FORMAT EXAM?

Starting batch kami (batch 15/16),final exam ada format baru..japgi aku cerita..Untuk midsem,format exam sangat simple,kalau tak score sebaiknya,memang rugi.Midsem ada 40 soalan objektif and that's it.Soalan objektif sahaja!! Rugi kot kalau tak dapat banyak2 A..Sebab jangan lupa carry mark pun diambil dari midsem ni..Bila dah lalui final exam,ko akn rasa macam,alahai bebal nya aku ni midsem yang objektif tu pun tak leh nak dpt A..huhu..So untuk format terbaru final exam,masa menjawab untuk kesemua paper dari 2 jam 30 minit diubah kepada 2 jam sahaja dan soalan pun dikurangkan la..Aku tak tahu nape tapi aku suka format baru ni sebab masa agak mencukupi (bagi aku la..) utk sesetengah subjek..

PERALATAN ELEKTRIK?

Seterika dah ada disediakan dekat luar bilik..share sama2 je..pernah ada kes pelajar guna seterika sendiri dalam bilik,kalau tak silap macam ada litar pintas and satu blok blackout kejap (not really sure,tapi rasanya macam ni la kes dia)..so satu blok tu kena panggil  turun dewan sebab felo dah naik angin..dia jadi gitu sebab bilik tu ada had voltage dia sendiri..

   Dibenarkan bawa & bercaj:kipas,pengering rmbut,printer,laptop,tablet
   Dibenarkan bawa & tiada caj:mp3,lampu belajar
   Dilarang bawa:seterika,cerek air,peti ais mini,microwave(apak luu nk bwk microwave haha)

KEMUDAHAN

Kalau tak sihat? jgn risau Pusat Perubatan Uni Malaya(PPUM) ada..Serabut rumet asyik membising time study week sampai nak study pun tak tenteram? jgn risau ada Main Library University Malaya yang teramat luas dan selesa..library pasum pun ada..Bosan asyik mereput dalam bilik je tiap2 minggu? jgn risau dekat luar UM,ada Jayaone,Midvalley,Nu Sentral dan macam2 la..Rasa bosan asyik hadap tuto je? jgn risau kat UM ni banyak kemudahan antaranya ialah pusat renang yang berada dihadapan kolej 11 sahaja!!..boleh je mandi2 situ..AND satu lagi kat pasum ni boleh je nak keluar hari2 pun..nak balik rumah bila-bila masa pun boleh,sbb nama pun universiti kan,.Tapi tula aku tak pernah jejak kolam renang sebab takde swimming suit *ikrai* ..Dan pasal wifi..jangan risau dekat bilik kolej ada wifi..mana2 yg bertuah,bilik dia dekat dengan pari(kotak wifi?) yg dilekatkan dkt siling,so laju la internet bilik korg..mcm bilik aku internet laju sebab dekat dgn pari kuikuikui..

LIFE DI KOLEJ


Artfest

Pelajar pasum ditempatkan di Kolej 11..dekat kolej memang banyak la aktiviti dijalankan oleh jawatankuasa kolej yang dijawat oleh pelajar pasum sendiri..dan program2 ni lah yg buat kami rasa tak bosan dan lebih sayang tempat ni..ada Artfest,Veridies Week,Kuaz Got Talent dan macam2 lagi la..aik? join je ke? x dpt apa2 ke? mestilah ada ganjaran nya,korang akan dapat markah merit yg seterusnya akan menyumbang pd markah kokurikulum utk kemasukan degree nanti..so kalau nak peluang tinggi utk masuk degree yg korang nak,rajin-rajin lah join aktiviti kolej..akademik pun jgn lupa..

PAKAIAN?

Pakaian di kolej (tempat kediaman) adalah bebas.Manakala kalau untuk ke kelas atau lecture,pelajar perempuan boleh pakai baju kurung/jubah dengan kasut bertutup.Kasut tu tak kira jenis macamana,sneakers/kulit/sport shoes asalkan bertutup.Dan jangan sesekali pakai selipar especially kalau haritu ada lab sebab korang kena pakai kasut bertutup terutamanya lab kimia sbb handle dgn chemical berbahaya.Dan untuk lelaki,pakai kemeja bertie,seluar slack dan kasut bertutup.Dan pelajar lelaki boleh pakai baju Melayu..Mostly pelajar lelaki pakai baju Melayu pada hari Jumaat (tak prnah jumpa lagi yg jenis pakai baju Melayu hari-hari)..Boleh pakai sweater dalam kelas/lecture sebab dku terutamanya sgt sejuk dengan syarat kena pakai juga baju kemeja di dalam..Dan take note ya,ada seorang lecturer yang memang sgt strict pasal pakaian di pasum,kalau dia terjumpa pelajar lelaki yang tak pakai tie memang dia sound kat situ jugak and kalau kantoi pakai tshirt kat dalam sweater,you are dead seriously ahahhaa..And everyone agk takut sikitla dengan dia but he is just doing his job rite..Dia mengajar best..Nak tahu tu lecturer mana? Masuk pasum dulu..hehe..Ada yang tanya kalau nk balik rumah kena pakai baju apa,dah nama pun UNIVERSITI dan bukan sekolah,so pakai la apa pun ok,bukan kena pakai baju asrama ke apa mengarut semua tu,tu utk budak skolh boleh la..

HOW TO EXCEL?

Rajinkan diri buat tutorial dan fokus lecture..bila korang buat semua tutorial atleast time exam tak de la terkial-kial nak cari source untuk study..sebab kat pasum ni,kadang-kadang soalan datang dari tutorials so please rajinkan diri siapkan tuto..masa lecture pun kena fokus especially time dah nak dekat exam,sebab segala tips dan rahsia tersembunyi ada diselitkan di bait-bait kata yg diucapkan oleh lecturers,so be alert! Tapi ada je yg tak buat tuto tapi excel,ni kira genius la ni..takpe setiap orang lain cara dia..Jangan terkejut kalau pelajar terbaik kat pasum ni datang dari sekolah harian je..and ada kawan sekelas aku dapat anugerah Top 20 and SPM dulu dia bukan straight A pun and he is extremely genius!

BUKU-SUMBER RUJUKAN?

Masa awal-awal di pasum memang ada yang jual buku sama ada buku rujukan baru atau terpakai..tapi nak cakap awal2 buku2 tu tak murah la..dalam 60 ringgit sebiji tu biasa la..kalau bernasib baik dapat beli yang photocopy je macam aku ni..dalam 10 ringgit je lol..tapi jujur la tak pakai sangat pun buku ni..banyak guna lecture note because it's just simple..hehe..ada je yg x pakai buku rujukan boleh dpt 4 flat..

PRIVILEGE(KELEBIHAN)?

Sama gak la macam matrik,akan dapat elaun untuk satu sem..setiap sem dapat RM1250..ada dua sem semuanya..so kalau pandai manage,cukup je senanya..tapi tulah,duduk tengah2 KL ni tipula kalau duit tak banyak mengalir kat benda lain..yela dahla boatnoodle dekat je ngn UM,midvalley macam rumah kedua budak2 UM...eh? hahaha..yang bestnya,starting batch kami (pasum15/16),UM nk ambil 60% pelajar pasum untuk sambung ke degree UM..so tinggi la sikit chance untuk masuk pasum dengan syarat kena la struggle jugak sbb kena bersaing dgn pelajar lain..

WHAT-NOT-TO-DO

Honestly aku rasa bukan hak aku untuk larang orang lain buat benda yg diorang nak..tapi kat pasum ni atau mana2 saje la,kalau korang tak reti manage time study,tak digalakkan la couple atau join melebih sangat aktiviti kolej,pegang jawatan ni la jawatan tu la sampai tak mampu dah nak pikul..pikul mana yg mampu ye dak,,macam aku ni la,memang tak leh fokus dgn study kalau pegang jawatan itu ini,so aku pilih untuk masuk satu kelab sahaja..ikut kemampuan diri la..ada je benda2 tak enak yg aku dgr kat sini..tp x nak la ckp lebih2 kan..so kesimpulannya kena pandai jaga diri jaga iman ..

AND LAST BUT NOT LEAST..........


Ni gambar aku cilok dari twitter..Pelajar lelaki batch16/17 dan yang seterusnya memang takkan dapat merasa la nikmat dapat lompat pagar ni pagi2 nk gi kelas..sebab pagar ditinggikan and nampak tak muncung dia tu macam jarum..kalau tercucuk tu mmg sodap..haha..haa padan muka kitorg pelajar perempuan panas hati je tgk depa ni senang2 dpt shortcut..lol..boleh je pmpuan nk lompat tp mmg betul2 muka tembok la kihkihkih..

Fuhhhhhhh....dah sampai sini je kot..so bestke masuk PASUM? jawapannya,yes memang best..belajar la kat mana-mana pun semua susah,effort la kena ada..hehe k tu je la..bye..Assalamualaikum..if got any questions just simply ask me below ok,insyaAllah will reply it..

Sayonara

Pusat Asasi Sains Universiti Malaya

By : Thursday, April 14, 2016 Ada : 19 Comments Labels :
Assalamualaikum.Sedar tak sedar dah dekat setahun aku tak update blog ni..huhu..aku sibuk...sebab selama setahun aku jadi pelajar pasum..pasum tu apa? baca balik tajuk post aku ni..Pada 23 Mei 2015,aku daftar diri sebagai pelajar pasum di Kolej Kediaman Ungku Aziz atau Kolej 11..tapi aku belum officially pelajar pasum time tu..sebab seminggu kemudian baru kami officially pelajar pasum..sebabnya pendaftaran sebagai pelajar pasum dijalankan di bangunan pasum..so kiranya masa 23 mei tu kami daftar diri sebagai pelajar kuaz..

Aku ambik aliran sains fizikal kat pasum ni..pasum sc fizikal ni memang first choice aku kat upu..so alhamdulillah Allah bagi apa yang aku nak..sebenarnya aku tak aim sgt pun pasum..aku lebih favour pada matrik,sbb nya aku nak ikut jejak abang aku kononnya..tapi memandangkan UM ni kat kl je(aku stay putrajaya) and matrik yg aku dpt tu kat N9,so aku pilih pasum..lagipun pasum ni memang diwar-warkan bukan senang nak masuk and yg masuk mostly top scorer..and YES that's true..belambak budak yang dapat stret a kat pasum ni...stret a pelas pun ada..paling rendah pun 7A la yg pernah aku jumpa..


ha ni gambar kelas aku kat pasum..kat pasum sistem dia camni..contohnya untuk sains fizikal,akan terbahagi pd 2 grup..fizikal 1 dan fizikal 2..satu grup tu dalam 200 lebih pelajar..dan dalam setiap grup pulak akan terbahagi pada grup kelas2 kecil..contoh dalam fizikal 1,ada kelas FA,FB,FC,FD..manakala fizikal 2 ada kelas FJ,FK,FL,FM..macam aku ni kelas FC3..maknanya aku ni fizikal 1 dan kelas FC yang ketiga..dia randomly letak je..ko kelas ke3 bukan bermakna ko bengap ke apa..haha..dalam setiap kelas tu dlm 20 lebih je..kelas aku 18 orang je..so apa function dia buat kelas FC,FA dan sebagainya ni? kita akan buat aktiviti lab dengan grup ni la..contoh FC1,FC2 dan FC3 akan buat dalam satu lab untuk sbjk kimia dan fizik..and sistem grup ni also applies for budak hayat..

Antara kenangan paling manis sepanjang duduk pasum ni ialah minggu orientasi dia..memang best la..aku enjoy sampai tak ingat dunia..ceh tipu..kalo fp(fasilitator pljr) suruh menari,aku menari..kira camtu la..aku enjoy every moment spjg minggu tu..tp ada jgak la sesetengah spesis yang macam nak makan kaki..lol..yela ada la sorang ni..aku perasan dia tak pernah participate..kaku je..apa masalah pun aku tak tahu..untuk adik2 junior,please enjoy every moment during orientation week..sebab korang akan rasa betapa pahitnya minggu2 yang akan korang lalui nanti and it isn't that good trust me..


ni gambar masa lab terakhir kimia..tajuk Molecular Geometry tak silap aku..hehe mmg best..btw ni jela budak perempuan dalam kelas aku..haha 4 kuntum bunga + 14 kumbang-kumbang..haha memang standard la dalam fizikal perempuan lebih sikit dari lelaki(best apa..hehehe)..sem 1 aku ok je result..walaupun final sem 1 macam taik tapi result aku macam beyond apa yg aku jangkakan..and as i already expected,final sem 2 lagi taik..hmmmm tak tau la cmana rupa result aku..harap-harap tak lebih teruk dari sem 1..kat pasum ni tak susah untuk excel,ko just kena rajin buat tuto and fokus lecture..tapi yang taiknya,ada je spesis yang tak buat tuto tapi dapat 4 flat kat sini..tak faham aku,,haha..


ni roomates aku kat kuaz..hehe tanpa diorang aku tak tau camana nak survive hidup kat sini..sepanjang duduk pasum ni dah dekat 6 kali kot aku gi boat noodle..haha sedap gila kot..dahla dekat gila ngan UM..ko naik teksi dalam 5 minit je dah sampai kalau tak jem..roomate aku ni ada orang ganu,sarawak ngan selangor..haha semua stret A kau hahaha..aku rasa aku dah tak nak kot jadi cikgu,sebab aku benci main ngan budak..tak kuasa aku nak layan..lol tak de la benci tapi x de feel nak main ngan budak2..aku hajat nak major in electrical engineering selepas fights by fights dengan mak aku..aku plan nak amik math or chemical engineering tapi tiada persetujuan ..ntah la aku dah malas nak gaduh,aku ikutkan je..k lah bye aku dah malas nak typing..mereput je bhai duk umah ni..

Sayonara