Debaran Keputusan SPM

By : Thursday, February 19, 2015 Ada : 4 Comments Labels :
Assalamualaikum.Okay,keputusan SPM akan diumumkan tak lama lagi..12 hari lagi..Perasaan aku? Aku tak boleh nak gambarkan betapa takutnya aku..Kadang-kadang aku lagi takut akan apa yang orang akan cakap tentang keputusan aku..terukkan aku? I think i should stop thinking like this..Apa pun keputusan aku,aku didik jiwa aku untuk redha.Redha dengan keputusan apa sekali pun yang aku dapat..

Lagipun,SPM is not the last destination..It's a journey that we need to go through for a better life..Apa yang aku harap,keputusan aku tu akan melayakkan diri aku ke tempat yang aku memang nak which is IPG..Aku decide nak jadi seorang guru.Aku mengaku,aku pilih kerjaya ni sedikit sebanyak kerana ibu bapa aku nak aku aku jadi guru..Tapi aku fikir,hubungan antara guru dan seorang pelajar sangat special sebenarnya.Seorang guru boleh jadi seorang pendidik bahkan seorang pendengar yang baik..eh apa aku ni..betul la kan..


Aku pernah tengok satu drama Jepun ni..The Queen's Classroom.Memang drama ni sebenarnya banyak bagi inspirasi kat aku..Tentang bagaimana sabarnya seorang guru ni melayani kebencian pelajar-pelajar terhadapnya..Tapi aku pun naik benci tengok cikgu dalam drama ni..Macam-macam yang pelajar dia usahakan untuk singkirkan cikgu ni dari sekolah tu..And setiap plan diorang tu gagal..Aku pun bengang asal la selalu gagal..Tapi last2 air mata aku mengalir jugak sebab cikgu ni :"(


Seram kan cikgu dia? Mana tak seram,hari first mengajar pun dah bagi test and hukum pelajar..Dah tutup cerita pasal ni..Haishh,aku tak sabar nak jejak balik sekolah aku..Tak sabar nak berkumpul ramai-ramai ngan budak-budak batch 97' yang lain..Tak sabar nak mengulangi debaran yang dialami 2 tahun lepas..Tak sabar nak tunggu debaran pengetua melangkah dengan gahnya ke podium dewan dengan memegang fail-failnya..Tak sabar nak tengok cikgu susun segala macam kertas atas meja..Tak sabar nak dengar berapa orang yang dapat straight A dari pengetua..Tak sabar nak tengok LCD memaparkan berapa orang dapat 9A 8A & etc..Tak sabar nak tengok nama siapa yang akan terpapar sebagai pelajar straight A..arghhhhhhhhh..It hurts to always have this in ur mind..

update: Alhamdulillah dapat 9A (4A+ 5A)

Sayonara


4 comments:

  1. Ahaha saya prnh jgak tgk Queen's classroom tp korea punya. Baru prsn yg korea ni dia suka ciplak je jalan cerita jepun tp dia ubahsuai sikit

    ReplyDelete
  2. Semoga berjaya awak hehe. Saya pun tengah berdebar ni haaa T.T

    ReplyDelete

Sorry kalau lambat reply..
if ada urgent questions,do email me at (nurnajihahbtanuar@gmail.com)..