Pengalaman Ujian Kecergasan Calon Guru IPG 2015

By : Tuesday, May 12, 2015 Ada : 12 Comments Labels :
Assalamualaikum.Kalau nak tahu,aku daripada dulu lagi berminat nak masuk IPG atau nama lainnya Institut Pendidikan Guru.Aku mohon untuk Program Persediaan Ijazah Sarjana Muda (PPISM) khusus untuk lepasan SPM yang berumur tidak lebih daripada 20 tahun.Mak aku la beria nak aku jadi cikgu.Aku biasa-biasa je.Nak msuk IPG sekarang,bukannya senang..kalau dulu,ada temuduga je..mulai tahun lepas,setiap calon kena melalui ukcg dahulu dan kemudian baru melayakkan diri mereka ke temuduga.

Bila keputusan semakan untuk ukcg ni keluar,aku pun apa lagi,bergegas la cek..punya la berdebar kan..cek2 ,aku dapat..syukur..lepastu aku cari la sedikit maklumat kat internet mengenai ukcg ni..hmm memang agak susah..memandangkan aku ni lembik orangnya,aku pun tingkatkan la stamina aku..haha..sadis gila,jogging tak sampai 5 minit,perut aku dah memulas-mulas...aku try buat sit up,sampai ke sudah aku tak ley bangun...dammmnnnnnnn...acano aku nak lulus kan kalau mcm gini gayonyo?

Aku kena buat ukcg dekat IPGK Pend.Islam kat Bangi...pheuuuwww,nasib baik..sebab ada yg duduk kl dapat kelantan..aku ni dah kira untung la..Aku ngan ayah aku bertolak awal-awal ke situ..sampai je kat situ,memang ramai la mak yah teman anak2..lepas daftar apa semua,kitorang kena duduk dalam dewan untuk ujian bertulis.Ujian bertulis ni selama 135 minit yang merangkumi 2 bahagian.Jangan risau,jawab sambil pejam mata pun boleh..haha..yang penting kena cepat dan tangkas la sebab kegagalan untuk menjawab satu soalan boleh menggagalkan kita untuk ke peringkat seterusnya..dah siap buat ujian bertulis,kitorang bersiap sedia untuk ujian kecergasan!!! huhu debar gila dowhh..

untuk ujian fizikal,kami dikumpulkan di sebuah dewan untuk bersukan i guess..mula2 diorang bagi taklimat dulu..ada seorang pakcik ni cakap "tak yah la takut2 ye,ala senang je ok" ..haha..lepas habis taklimat tu,kami kena tonton video demonstrasi untuk setiap lima level ujian ni..ok mari aku terangkan satu-satu apa yang aku kena buat time tu..

1.Cek BMI

Ada akak2 yang akan cek berat dan tinggi kita..kalau boleh tak nak yang overweight dan underweight sangat..normal is fine..masalahnya kat sini,aku ni underweight!! bmi aku bawah pada 17..tsk tsk..tinggi aku 162 cm ,berat 45 kg..

2.Lompat Kuadran

benda ni nampak je senang tapi pergghhhh..terumbang-ambing aku dibuatnya..dia ada 4 kotak..kita kena lomat dalam kotak tu mengikut turutan,tak boleh songsang dan tak boleh pijak lain..kena buat banyak2 dalam masa seminit..memang susah la..huhu..dia kena high body balance and stability..macam gambar dibawah ni..



3.Kilas Sisi

Aku suka kilas sisi! sebab yang ni antara yang paling senang dan........yang paling penat nauzubillah..nampak tak permainan dia disitu?..kita kena berdiri membelakangi dinding..di dinding tu tertampal satu papan ..mula2 kita kena sentuh lantai enggunakan hujung jari kedua-dua belah tangan (lutut boleh bengkok tapi jangan sampai mencangkung pula) ,then kena pusing arah kanan ke belakang sentuh papan..lepas tu tunduk balik sentuh lantai then pusing kiri ke belakang untuk sentuh papan..nuat banyak2 dalam masa seminit..Allah je tahu betapa seksa nya lutut dan paha aku time tu..ada gambar contoh di bawah




4.Sit Up 5 Variasi..

Tiba di part yang paling menakutkan....dia ada 5 gaya..untuk setiap gaya tu kena buat sekali je..kira ok la..aku kuatkan jugak diri aku untuk buat yang terbaik..syukur aku dapat buat sampai level ke 3..aku dh x ingat dh gaya dia cmane..

5.Bleep Test

yang ni aku susah nak terangkan..cuba search kat google..aku dapat buat sampai 2.4 je..huhu


Alhamdulillah..Aku lulus dan layak ke temuduga..sorry sbb x de entry utk temuduga,dulu ingat nak buat tp sampai kesudah x buat..

update: tak dapat pun tawaran ipg

Sayonara

Temuduga JPA-MARA 2015

By : Tuesday, May 05, 2015 Ada : 3 Comments Labels :
Assalamualaikum.Beberapa hari selepas keputusan SPM diumumkan,aku ada apply biasiswa JPA-MARA (for bumiputera only)..Syarat dia agak strict actually,tapi tak de la se-strict Petronas..dia nak atleast 7A+..hmm sigh..budak-budak SPM tahun ni kena la belajar betul2,bukan senang nak dapat scholarship sekarang ni..Aku apply for engineering Japan and engineering US,UK,Australia (kot)..dan bila aku cek keputusan tawaran temuduga,aku berjaya ke temuduga..

Untuk temuduga ni,setiap pelajar perlu berpakaian sukan..aku pun pelik jugak mula-mula,apa kebenda yang diorang nak suruh kitorang buat ni..bila pegi temuduga tu,ohh baru tahu,saja ja nak bagi temuduga tu lebih bersifat santai..act,dia bukanla macam temuduga sangat,lebih tepat dipanggil sebagai Student Assessment Centre..Panel akan menilai kita...Aku kena SAC dekat INTEC Shah Alam..

Memang majoriti straight A atau 8A macam tu la..lepas pendaftaran semua tu..kami dibahagikan mengikut kumpulan..satu grup dalam berbelas orang maybe..pastu kena bergerak ke satu bilik ni di mana di situ kami dipecahkan pula pada 2 kumpulan kecil..jadi dalam satu kumpulan ada 9 orang..untuk sesi pertama dalam bahasa inggeris..panel dua orang,lelaki dan perempuan..kami dikehendaki berbincang dalam kumpulan mengenai 'sports as career'..aku dah macam..'what??' ..aku diam je sepanjang 30 minit tu..tak cakap sepatah haram pun..memang aku tak da a single idea pun..pastu kena bentang kat depan.

Masuk sesi BM pula..kena bincang pasal dasar  industri makanan apa tah aku x ingat..untuk sesi ni,aku boleh berfikir jugakla..tapi bercakap tu still kurang la.panel asyik duk perati je..hoho..aku pun acah2 cakap la..then bentang kat depan..pastu da habis..

dan hasilnya...........







Inilah kalau dikatakan rezeki kan..tapi aku tak terima tawaran ni..sebab? aku tak minat sangat engineering.aku tak rasa aku physically and mentally prepared for RPKJ (Rancangan Persediaan Ke Jepun) which requires you to study Physics,Chemistry and Mathematics in full Japanese in second year kat AAJ..and honestly,aku tak rasa aku mampu..lagipun mak aku nak aku study dalam negara je..lepas dah berfikir berfikir dan berfikir ..aku menangis dah tak tau berapa kali..sebab aku rasa sayangnya nak lepas biasiswa ni..pernah jugak aku kena tengking ngan mak aku sebab aku ni tak tetap pendirian..dan aku dah mengambil keputusan untuk tolak tawaran ini .

update:in the end of the day,i'm currently pursuing electrical engineering..lol

Sayonara

My SPM Result

By : Wednesday, March 04, 2015 Ada : 8 Comments Labels :
Assalamualaikum..Fuh hilang sudah debaran..lega..Malam sebelum amik result tu aku tidur nyenyak gila,siap tido awal lagi..mula-mula macam tak sedap hati jugak sebab apa hal aku macam ni kan..Esok tu bangun ha dah mula dah dengan tarian orang yang tak leh duk diam..haha..budak-budak yang mak aku ngasuh tengok je aku..pelik agak nya..daripada yang menangis jadi berhenti nangis bila tengok kelakuan aku..time tu memang tak leh duk diam dah aku..

Sampai je dataran memang sangat berdebar..Aku ngan Wahida sampai-sampai je terus cek Jannah punya result guna sms..Tengok je result dia memang aku dah cuak la..Paastu Wahida pulak paksa-paksa aku cek dia punya..Aku mula-mula tak nak tapi dah dia paksa siap ugut lagi aku kalau tak nak tengok dia menangis nanti..Alhamdulillah,keputusan dia sangat bagus bagi aku..Mata dia macam dah merah-merah dah..Aku pun neves jugak..

Pastu bila tahu dah ramai orang cek,aku pun akhirnya cek jugak la..Mula-mula aku macam tak percaya,macam betul ke ni,ke orang lain.Alhamdulillah,aku dapat 9A(4A+ 5A) ..A+ untuk Pend.Islam,Sejarah,Matematik dan Kimia..A untuk B.Melayu,B.Inggeris,Fizik,Biologi dan Add.Math..Syukur sangat sebab haritu rasa tak boleh buat sangat Addmath ngan bio..Sekolah aku 2 orang dapat semua..Both are from my class..


Bagi aku kejayaan ni berkat doa ibubapa,guru-guru dan rakan-rakan yang tak pernah jemu bagi semangat dan dorongan..dan juga berkat usaha aku selama ni..Aku tak nak la bermegah-megah dengan apa yang aku dapat hari ini,kerana nasib aku pada masa akan datang belum tentu lagi macam mana..Aku sekarang tengah buntu apa jalan yang sebetulnya untuk aku..Tak dapat straight A's SPM tidak bermakna masa hadapan tak cerah,sebab aku sendiri ada ahli keluarga yang tak dapat straight A's SPM tapi sekarang dia berdiri lebih tinggi daripada orang yang dapat straight A's SPM ..

Sayonara

Debaran Keputusan SPM

By : Thursday, February 19, 2015 Ada : 4 Comments Labels :
Assalamualaikum.Okay,keputusan SPM akan diumumkan tak lama lagi..12 hari lagi..Perasaan aku? Aku tak boleh nak gambarkan betapa takutnya aku..Kadang-kadang aku lagi takut akan apa yang orang akan cakap tentang keputusan aku..terukkan aku? I think i should stop thinking like this..Apa pun keputusan aku,aku didik jiwa aku untuk redha.Redha dengan keputusan apa sekali pun yang aku dapat..

Lagipun,SPM is not the last destination..It's a journey that we need to go through for a better life..Apa yang aku harap,keputusan aku tu akan melayakkan diri aku ke tempat yang aku memang nak which is IPG..Aku decide nak jadi seorang guru.Aku mengaku,aku pilih kerjaya ni sedikit sebanyak kerana ibu bapa aku nak aku aku jadi guru..Tapi aku fikir,hubungan antara guru dan seorang pelajar sangat special sebenarnya.Seorang guru boleh jadi seorang pendidik bahkan seorang pendengar yang baik..eh apa aku ni..betul la kan..


Aku pernah tengok satu drama Jepun ni..The Queen's Classroom.Memang drama ni sebenarnya banyak bagi inspirasi kat aku..Tentang bagaimana sabarnya seorang guru ni melayani kebencian pelajar-pelajar terhadapnya..Tapi aku pun naik benci tengok cikgu dalam drama ni..Macam-macam yang pelajar dia usahakan untuk singkirkan cikgu ni dari sekolah tu..And setiap plan diorang tu gagal..Aku pun bengang asal la selalu gagal..Tapi last2 air mata aku mengalir jugak sebab cikgu ni :"(


Seram kan cikgu dia? Mana tak seram,hari first mengajar pun dah bagi test and hukum pelajar..Dah tutup cerita pasal ni..Haishh,aku tak sabar nak jejak balik sekolah aku..Tak sabar nak berkumpul ramai-ramai ngan budak-budak batch 97' yang lain..Tak sabar nak mengulangi debaran yang dialami 2 tahun lepas..Tak sabar nak tunggu debaran pengetua melangkah dengan gahnya ke podium dewan dengan memegang fail-failnya..Tak sabar nak tengok cikgu susun segala macam kertas atas meja..Tak sabar nak dengar berapa orang yang dapat straight A dari pengetua..Tak sabar nak tengok LCD memaparkan berapa orang dapat 9A 8A & etc..Tak sabar nak tengok nama siapa yang akan terpapar sebagai pelajar straight A..arghhhhhhhhh..It hurts to always have this in ur mind..

Sayonara


Temuduga JADYPM 2014

By : Tuesday, February 17, 2015 Ada : 3 Comments Labels : ,
Assalamualaikum..Nak dijadikan cerita haritu aku ada la apply Program Selangkah Lagi Ke Jepun..Saje je la mintakkan,mana la tau ada rezeki kan..lagipun aku lepas syarat-syarat permohonan dia tu..So aku dipanggil la temuduga..ha sudah...memang aku cuak ar..tak pernah dalam hidup aku kena temuduga..Sebelum aku ke temuduga tu,aku prepare segala dokumen..agak lelah jugak la..Aku ada jugak la search google tentang pengalaman senior2 yg dah pernah menghadiri temuduga ni..Aku sebenarnya mintak benda alah ni main-main je,pastu abang aku kata "bodoh kau kalau tak pegi"..aku pun ikutkan jela..

Program ni sebenarnya salah satu langkah utk merealisasikan Dasar Pandang Ke Timur.Program ni selama 5 tahun (3 tahun diploma di Malaysia + 2 tahun ijazah di Jepun for engineering).So jujur aku memang tak minat engineering..haha..pandai-pandai ko la buat ayat baik punya depan panel penemuduga..haha


Setibanya aku di Mara-Japan Institute tu,aku solat dulu semua..Pastu mak bapak diberi taklimat terperinci ttg program ini dan anak2 akan dengar taklimat dalam satu dewan ni..Aku memang cuak habis masa dalam dewan tu,semua muka confident and pandai-pandai je..Yang bagi taklimat tu bagitahu yang sapa2 yang dah dapat program tapi keluar sebab nak sambung benda lain akan didenda RM10000.Pastu dia cakap awal-awal yang siapa-siapa yang niat datang sini just untuk 'test market' baik bagitahu awal-awal so that diorang tak yah susah-susah tanya soalan kat kita..aku la tu..hehe

Bila staff tu tanya sape yang nak ditemuduga dulu,semua orang berebut-rebut nak jadi yang pertama,aku dah macam "apa ke hal ngan korang niii??" So nak dijadikan cerita aku ditakdirkan dipasangkan dengan seorang lelaki ni masa ditemuduga..aku bengang betul la,aku plan baik punya nak ditemuduga sekali ngan kawan aku tu..haishh..aku redha jela..Ni soalan yang diajukan:

1.Introduce yourself:
   Part last aku bagitahu "my ambition is to be an engineer" ..nak muntah rasa,padahal tipu je lebih..

2.Apa persiapan sebelum datang sini:
   Me:Saya ada search google pasal pengalaman senior tentang iv ni
   Panel:Oh ye? *muka mcm x pasti*

3.Kenapa kamu pilih Elec.Engineering?:
   Jawapan internet je aku bagi..Lantak ko la

4.Apa keburukan Jepun:
   Soalan ni memang aku screwed..Kenapa aku tak ingat yang jepun ni high living cost dan harga tanah melambung tinggi?!!?? Jawapan tak cerdik jugak yang aku bagi *cry a river

5.Kenapa kami kena pilih kamu?:
   Sebab bla bla bla..

Aku memang screwed la time temuduga ni..Aku tak mengharap pun.Tapi aku syukur jugak yang aku pergi temuduga ni sebab aku dah dapat pengalaman yang jarang-jarang aku dapat and i'm surely gonna improve myself and do better next time!

Sayonara