RESEPI OREO GORENG

By : Friday, November 08, 2013 Ada : 8 Comments Labels : ,
Assalamualaikum.Ada sapa sapa pernah dengar 'Oreo Goreng' ,i bet tak ramai kot yang tahu.Fried Oreo ni hasil ciptaan orang Amerika sebenarnya.Well you know,America is known as a country with highest population of fatty people.Tengokla pulak makanan dia macamana.dah elok rupanya oreo,digoreng pulak.ada kes lagi tak leh bla,coklat bar 'MARS' pun di deep fried sekali tau.gila tak gila orang putih ni.dah tiga hari dah aku tak pergi sekolah.lantak la,lagipun kalau pegi pun,dekat mana kami nak duduk,kelas pun tak de,sebab di ubahsuai unntuk dijadikan apa tah.sejak akhir-akhir ni,tangan aku ni asyik gatal nak masak je.asal nampak ayam,mula la imagine something..nampak mangga terbayanng kerabu mangga..jom buat oreo goreng yang sangat mudah dan lazat untuk dibuat!

Bahan-bahan :


 Sebenarnya,resepi asal dia guna,pancake mix,telur dan susu.tapi,untuk tak nak peningkan kepala dan jimatkan kos,guna je tepung cucur lemak manis yang dah tersedia di pasaran.kerja jadi senang.isn'it ?

 Cara-cara :


1.ikut anda la nak guna banyak mana tepung cucur tu.tambahkan sikit air.jangan main ikut suka je taruk air tu.tengok jugak consistency dia.jangan bagi terlalu cair,sebab kalau terlalu cair,nanti masa nak celup oreo,dia tak betul-betul melekat pada oreo.biar kasi pekat sikit.
2.celupkan saja oreo ke dalam batter tu .kemudiannya,goreng. (gambar menggoreng tak nak tunjuk sebab buruk sangat rupa kuali tu)

Hasil yang tak berapa nak hasil



cuba la.sedap sangat rasa dia.oreo tu cair dalam mulut kita.yummm..


SPM Itu Penentu Masa Depan

By : Friday, November 01, 2013 Ada : 6 Comments Labels :
Assalamualaikum.Lama gila tak menulis dekat sini.Rasa macam pelik pulak.Aku selama ni duk habiskan masa dengan buku-buku pelajaran.Tapi tang mana silapnya,last-last,belajar last minit jugak.Tu yang exam tak berapa nak ok tu.Ala,orang lain pun macam tu jugak.Paper yang paling senang pun Sejarah kertas 1.Yang paling susah,rasanya sejarah paper 3 dan fizik kertas 1.yang sejarah paper 3 tu,dalam 8 muka surat tau karangan yang aku buat.memang susah,memangla boleh tengok buku,tapi yang tak de dalam buku lebih banyak dari yang ada dalam buku.


gambar ni masa abang konvo hari tu..seriously,tak sangka abang saya yang sorang ni boleh pergi sejauh ni.bila tengokkan keputusan UPSR dgn PMR dia,aku lagi hebat..dia dapat 1A UPSR dengan 4A PMR ,6A SPM ..Kemudian melanjutkan pelajaran ke Kolej Matrikulasi Kedah dan seterusnya ke Universiti Teknologi Malaysia (UTM),Skudai,Johor.Jadi,sape sape yang tak dapat straight A dalam apa jua exam pun,jangan la anggap perjalanan kita berhenti setakat tu je,hidup kita masih panjang.Aku pun sejak akhir akhir ni duk berkhayal tentang masa depan je.Takut tak dapat straight A SPM.tapi tak pe,walaupun rasa macam mustahil je nak dapat cemerlang SPM,aku akan berusaha,ye,berusaha!

seriously,UTM luas gila!! masa abang dengan mak ayah duduk dalam dewan tu,kitorang pergi jalan-jalan guna kereta dalam u tu..bayangkan la,kitorang nak cari pesta konvo dia..kitorang round berapa kali tak jumpa jumpa..jalan dia berselirat,abang kata,ada student yang jarak fakulti dia dengan asrama mencecah jarak kilometer,wow...aku tak faham sebenarnya dengan kawan sekelas yang nak kerja lepas habis final exam ni..seriuosly,bagi aku,bulan 11 dan 12 merupakan masa yang sangat kritikal untuk calon SPM tahun depan..inilah masa untuk kita cover semua subjek dan kuasai seberapa bannyak yang boleh.nak harapkan tahun depan? kau nangis kuat kuat.. ada yang berangan nak kerja dekat alamanda la,seriuosly,kau ada anak bini ke untuk dibela atau suami yang tengah sakkit untukk disara? kalau tak,study la..kita perlu prepare for our future..

sejak tengok drama They Kiss Again ,cita cita aku jadi bercelaru.Dalam drama ni,hero dia budak medic,isteri dia pulak ambil kejururawatan.Aku jadi terpengaruh ,rasa macam best je medic ni.dan sejak itu lah aku mengalami mental disorder.sebelum ni aku nak jadi cikgu..dan sekarang ni semua bercelaru.mungkin aku akan tengok keputusan aku dulu kot,nak jadi cikgu sekarang ni pun bukan senang,palinng tidak 7A SPM.Bila aku kata aku nak jadi.....:

Cikgu,ayah cakap aku ni macam tak sesuai,sebab dia kata aku ni cepat baran bila mengajar budak.ada betulnya jugak,aku mengajar adik aku yang lima tahun tu mengeja,dalam masa 5 minit aku boleh mengamuk dan menghempas pintu bilik.Tapi takkan la aku nak mengajar anak murid aku macam tu.Aku ajar kawan kawan dalam kelas pun tak macamtu.Mak sedara aku cikgu,dia kata tak payah la jadi cikgu,berserabut kepala hotak layan kerenah budak sekolah,tapi bapak aku kata,pekerjaan apa je yang tak berserabut.

Doktor,mak kata dia tak kisah kalau nak jadi doktor.tapi bagi aku,dalam banyak-banyak course,kedoktoran la paling mencabar..entahla,macam susah je.eii tak nak aku..ada sorang bekas budak sekolah aku,yang juga kakak kepada kawan sekelas aku,Suhaila,sekarang ni tengah belajar di Royal Surgeon Ireland.Woowww..tapi suhaila ni,adik beradik dia memang pandai pandai..tahun lepas kakak dia straight A SPM..

Pensyarah,gaji besar.kalau tak silap,kena ambik master kan.tapi tinggi ke peluang pekerjaan dia.tak kan lepas ambik master apa semua boleh terus diserap sebagai pensyarah.

Tu jela senarai pendek cita cita aku.ala,jadi cikgu jela,,...tapi kalau korang la,best jadi cikgu sekolah rendah atau sekolah menengah?